In oras este deosebit de important sa se asigure o protectie fiabila impotriva luminilor stradale si a privirilor indiscrete. Modelele de perdele dormitor din tul traditionale, vor oferi protectia necesara impotriva luminii puternice si de asemenea sunt un decor elegant in lumina.

Poti alege perdele dormitor dintr-un material care foloseste tehnologia black-out. Dintr-un astfel de material sunt cusute atat perdele traditionale, cat si modele compacte, cum ar fi rulouri etc. Ar trebui sa eviti desenele mari si elementele masive daca dormitorul este mic.

Draperiile din tesaturi naturale pentru dormitor se pot combina armonios cu perdeaua. Bumbacul si inul arata grozav, sunt placute la atingere si favorizeaza circulatia aerului. Pentru a le proteja de decolorare, combina-le corect, de exemplu, cu rulouri de protectie sau pune-le o captuseala.

Poti alege draperii dormitor din tesaturi sintetice ieftine, cum ar fi poliesterul. Aceste draperii dormitor vin intr-o mare varietate de culori si tind sa nu se sifoneze. Tesaturile din amestec, de exemplu, pe baza de viscoza, combina avantajele fibrelor naturale cu cele artificiale.

Draperiile din dormitor din voal transparent

Draperiile din organza, tul si voal sunt transparente, delicate si vaporoase si pot fi folosite atat ca perdele obisnuite, cat si pentru croirea perdelelor luminoase pentru dormitor. Culorile naturale de bej, nisip, maro, crem calmeaza si relaxeaza sistemul nervos si ochii. Cu o selectie adecvata, nu arata deloc plictisitor, ci elegant, datorita jocului subtil de nuante si texturi.

Pentru a alege cornisa potrivita, trebuie mai intai sa decizi asupra designului interior general al dormitorului, modelul tapetului, culoarea mobilierului, precum si tipul de perdele si tesaturi. Dupa aceea, poti alege perdele dormitor pe sina, care sunt cele mai potrivite, si care, in plus, vor ajuta la reglarea vizuala a dimensiunii camerei si a inaltimii tavanelor.

Pentru stilurile moderne, in special hi-tech si minimalism, este mai bine sa alegi sine cu doua randuri. Pentru Art Nouveau si Art Deco sunt potrivite perdele dormitor pe sine cu trei randuri. Perdelele dense de catifea vor avea nevoie de o sina foarte puternica.

Pentru perdele usoare si translucide, este mai bine sa alegi o sina foarte subtire.

Exista modele perdele dormitor lungi, care cad in pliuri pe podea si adauga eleganta dormitorului. Pentru a obtine acest efect, perdelele sunt de obicei facute cu 5-15 cm mai lungi decat inaltimea pana la nivelul podelei. Perdelele duble au devenit o noutate la moda in designul dormitorului in 2022.

Datorita faptului ca poti combina materialul, se deschid posibilitati largi de design. Poti combina o tesatura simpla in doua culori sau le poti combina cu un material simplu cu un model.

Modelele de perdele dormitor scurte a caror lungime de cele mai multe ori nu cade sub pervazul ferestrei, se aduna in pliuri orizontale simetrice, iar cand sunt coborate, formeaza o panza dreptunghiulara solida.

Sunt realizate dintr-o varietate de materiale tesute si netesute, dar pentru dormitor se folosesc cel mai adesea varietati dense de in si matase, muselina, tafta, organza si tesaturi similare naturale si mixte. In ultimii ani, tendinta generala in designul interior a devenit simplitate si concizie.

Exista perdele dormitor moderne care subliniaza senzatia de spatiu, sunt in culori simple sau din tesaturi deschise la culoare, cu modele delicate, in special albastru si verde care sunt linistitoare.